Soğuk Haddelenmiş Sac

Soğuk Haddelenmiş Sac

Soğuk haddeleme işlemi, metal ya da metal alaşımlarına baştan kristalleşme sıcaklığından daha düşük bir derecede sıcaklık uygulayarak şekillendirme işlemidir. Soğuk sac işlemi ile çeliğe daha güzel mekanik özellikler, tolerans aralıkları, bazı fiziksel özellikler ve kaliteli yüzey durumları kazandırılabilir. Bu şekilde 1,5 mm altında kalınlıklara ulaşılabilir.

Düzgün bir yüzeye sahip olabilmesi, düşük bir kalınlık, yüksek düzeyde şekillendirilebilmesi ve özellikle de derin çekilebilme özelliği soğuk haddelenmiş olan çelik saccın oldukça geniş bir imalat alanında kullanılmasını sağlar.

Soğuk Haddelenmiş Sac Teknolojisi

Asitleme hattından çıkmış olan temizlenmiş, yağlanmış ve kenarları kesilmiş olan soğuk sac rulolar bir tezgahta inceltilir. Böylece sıcak haddelenmiş saclara kıyasla daha düzgün olan bir yüzey elde edilmiş olur.

Haddeleme süreci normal şartlar altında bilgisayar denetimi ile yapılır. Haddeleme işlemi için gerekli olan ön bilgiler hat girişinde bulunan kontrol terminali üzerinden girilir. Malzeme giriş çıkış kalınlığı, genişliği, meydana yüzey durumu, kalite cinsi, bobin numarası buradan seçilebilir. Bu şekilde girilen bilgilere göre hadde aralığı ve hız değeri ile sistem işler.

Soğutma İşlemi ve Yağlama İşlemi

Haddeleme işlemi sırasında merdanece oluşan ısının alınması ve sürtünmenin azalması için merdane ve malzeme üzerine düşük bir miktarda haddeleme yağı tatbik edilir. Soğuk haddeleme sürecinde sıcaklık genel olarak 60 derece ile 130 derece arasında tutulmalıdır. Bu durum paketleme çeliği söz konusu olduğunda 1800 dereceye kadar çıkabilir. Düşük kalınlıkta sürtünme katsayısı artarsa haddeleme kuvveti de artar. Bu yüzden ince sac için yağlama on kadar verimli olur. Bu yağlama sürecinde bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya sentetik petrol yağı gibi çeşitli yağlar kullanılmaktadır. Çözülebilir yağ ve su karışımı sadece basınçlı hava sonucu kolaylıkla temizlenir.

Çok ince olan sacların soğuk haddeleme sürecinde çözülemez yağ ile su karışımı kullanılır. Bu karışımın haddeleme sonrasında temizlenmesi ise oldukça zordur. Bu yüzden tavlama öncesinde bu kalıcı yağların ortadan kaldırılması için alkali temizleme işlemi yapılır. Merdanelerde bulunan ısıl şekil bozukluklarının soğutma yoğunluğu ve haddeleme hızına bağlı olduğunu da söylemek gerekir.

 

Demir Çelik Metal